Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Το κείμενο του Μαγγούτα για τους εκπαιδευτικούς του Τορόντο και η απάντηση από έναν έξυπνο αναγνώστη!!!

Ο Μαγγούτα γράφει:

Επειδή οι διδάσκοντες στην Ελλάδα παραπονιούνται για τα πάντα θα κάνω μια σύγκριση ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς της Ελλάδας και του Καναδά. Θα μιλήσω μόνο για το λύκειο γιατί γι’ αυτό έχω πληροφορίες από εκπαιδευτικούς και φίλους στην Αθήνα και στο Τορόντο.


  1. Ο καθηγητής Λυκείου στην Ελλάδα διδάσκει 10 ώρες τη βδομάδα. Στο Τορόντο 24. (Μιλάω για πραγματικές ώρες, όχι διδακτικές, ήτοι 45-λεπτα, γιατί αυτό μου θυμίζει τους 16 μήνες που έχει ο χρόνος πάνω από την Ελληνική Βουλή)
  2. Ο καθηγητής στην Ελλάδα μπορεί να φύγει από το σχολείο, ακόμα και στις 10 το πρωί για να «προετοιμάσει» τη δουλειά του για την επόμενη μέρα. Ο καθηγητής στο Τορόντο πρέπει να είναι στη  θέση του μισή ώρα πριν από το άνοιγμα του σχολείου και να φύγει όταν φύγει και ο τελευταίος μαθητής. Η  προετοιμασία γίνεται μόνο στο σχολείο, όχι στο σπίτι ή στο καφενείο ή όπου αλλού και συχνά διαρκεί ως τις 7 το βράδυ.
  3. Ο καθηγητής στο Τορόντο δεν είναι μόνιμος. Μπορεί να απολυθεί όπως κάθε εργαζόμενος οποιαδήποτε στιγμή. Αλλά το σύστημα είναι δίκαιο: αν κάποιος έχει διδάξει πάνω από 10 χρόνια μπορεί να θεωρήσει ότι είναι σχεδόν σίγουρος στη δουλειά του λόγω αρχαιότητας.
  4. Σε πολλά σχολικά συμβούλια (επειδή το σύστημα είναι τοπικό) ο καθηγητής δεν πληρώνεται το καλοκαίρι αλλά από το ΟΑΕΔ όπως καθένας που δε δουλεύει πια. Στα περισσότερα όμως το σωματείο τους κάνει κρατήσεις ώστε να πληρώνονται και το καλοκαίρι.
  5. Στο Τορόντο θεωρείται υποχρέωση κάθε καθηγητή να προσφέρει μερικές ώρες κάθε βδομάδα εθελοντική εργασία --  extra-curriculum activities).

Ο έξυπνος αναγνώστης απαντά:

Ασφαλώς φίλε και οι πληροφορίες σου είναι Άρες Μάρες Κουκουνάρες που έγραφε κι Μεγάλος Έλληνας Εκπαιδευτικός και Λογοτέχνης Γ. Βιζυηνός.

1. Κανείς Έλλην καθηγητής Λυκείου και Γυμνασίου δεν εργάζεται 10 ώρες την εβδομάδα, αλλά ο γηραιότερος δούλευε 16 διδακτικές ώρες (εκτός απ' τις υπόλοιπες) και νυν 18.

2. Κανείς δεν φεύγει 10 το πρωί στην Ελλάδα, για να προετοιμάσει το μάθημα αλλά βρίσκεται στο σχολείο 8-2 μ.μ. τουλάχιστον. Θα μου πεις ότι το κάνει άτυπα! Στον Καναδά είναι χαζοί και δεν μπορούν να το κάνουν;;;

3. Στο Τορόντο ο 10 ετής εκπαιδευτικός είναι σίγουρος στη δουλειά του. Στην Ελλάδα μετά τα 2 χρόνια. Προτείνω να θεσπίσουμε τα πρώτα 100 χρόνια για να είναι κάποιος σίγουρος. Οι Καναδέζοι το δέχονται;;;

4. Είπες ότι το καλοκαίρι δεν πληρώνονται στον Καναδά οι καθηγητές γιατί δεν εργάζονται;;;
Άρα όλοι οι εκπαιδευτικοί του κόσμου έχουν διακοπές το Καλοκαίρι κι όχι μόνον οι Έλληνες γιατί έτσι νομίζουν μερικοί! Τελικά είναι έξυπνοι και οι άλλοι λαοί!!!
Πόση αποζημίωση παίρνουν από τον ΟΑΕΔ στον Καναδά;;; Όσο ο μισθός του Έλληνα εκπαιδευτικού;;;
Τότε στρέγομαι!

5. Μια βδομάδα εθελοντική εργασία κάνουν όλοι οι εκπαιδευτικοί στο Τορόντο; Οι Έλληνες έχουν ιδρύσει Κοινωνικά Φροντιστήρια χωρίς μισθό, για όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Τέλος, επειδή μου φαίνεσαι ευκολόπιστος και άσχετος, πρόσεχε! Να ενημερώνεσαι καλά πρώτα και μετά να μιλάς!
Γεια σου, φίλε!

Και γω θα πω ότι έχουμε χάσει το μέτρο του τι σημαίνει εργασία , άνθρωπος , δικαιώματα  καπιταλισμός , πόλεμος, αξίες!
Ο μπρακατσούλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου